Henri Willem Julius
Het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde is vernoemd naar Henri Willem Julius (1901-1977). Hij was hoogleraar Gezondheidswetenschappen en rector aan de Universiteit van Utrecht. In zijn publicaties benadrukt professor Julius het belang van moderne beginselen en methoden van toegepast onderzoek. Hij was een van de eersten het belang en de waarde van gerandomiseerde trials benadrukte. Tijdens zijn carrière besteedde hij veel tijd en aandacht aan medisch onderwijs.
Medische carrière
Henri Willem Julius studeerde af in de Geneeskunde aan de Universiteit van Leiden in 1926. Hij was onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht tot 1938. In dat jaar hij werd benoemd tot hoogleraar in Hygiëne en Medisch Beleid en werd hij adviseur van Organon, waar hij aan de ontwikkeling van chemotherapie werkte. Van 1954 tot 1966 was hij buitengewoon hoogleraar Gezondheidsvoorlichting en in de vijftiger jaren was hij rector van de Universiteit Utrecht.
TNO
In 1940 werd een deel van zijn laboratorium aan de Universiteit van Utrecht het ‘Centraal Instituut voor Voedingsonderzoek’ (CIVO), nu onderdeel van TNO. Van 1947 tot 1950 was hij voorzitter van TNO Voeding. In 1959 werd hij voorzitter van de centrale TNO organisatie, een positie die hij bekleedde tot 1971. Aan het einde van zijn carrière was hij voorzitter van de Gezondheidsraad. Er staan veel publicaties op zijn naam over zijn werkgebied, methodologie en de aard van de geneeskunde. Hij was daarnaast een van de eersten die het gebruik van klinische trials propageerde.
Ridder en Commandeur
In 1956 werd hij benoemd tot Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw. Toen hij de centrale organisatie van TNO in 1971 verliet kreeg hij de onderscheiding Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau.